Huis kopen en verhuren

Bent u van plan om een huis te kopen om daarna weer te verhuren? Het kopen van een beleggingspand is een goede investering. Als u een woning gaat verhuren kunt u verwachten dat u hier een mooi rendement aan over houdt.

Echter komt er veel kijken bij het kopen en verhuren van een huis. Zorg ervoor dat u volledig geïnformeerd bent en weet wat u kunt verwachten voordat u aan dit avontuur begint. Zo voorkomt u dat u voor verrassingen komt te staan tijdens het proces van het aankopen of verhuren van een woning.

Huis kopen en verhuren

Wanneer je een huis gaat kopen om te verhuren met een lening, moet je rekening houden met een paar dingen. Zo moet u niet zomaar een hypotheek afsluiten op het huis, maar een verhuur hypotheek.

Zorg dat u van tevoren goed op de hoogte bent over alle regels en voorwaarden die gelden bij het kopen van een huis met als doel deze hierna weer te verhuren aan derden. Zo voorkomt u dat u voor onprettige verrassingen komt te staan. In dit artikel leggen wij u de basis uit over de verhuurhypotheek die u nodig heeft als u een huis wilt gaan kopen.

Waarom zou je een huis verhuren?

De laatste jaren is de spaarrente zo laag dat uw spaargeld op de bank nauwelijks nog iets oplevert. Dat is natuurlijk enorm zonde. Het is daarom heel begrijpelijk dat u op zoek bent naar een andere manier om geld te verdienen met uw spaargeld, waar u meer rendement uit haalt.

Een woning verhuren is niet iets wat u zomaar gaat doen. Voordat u hier aan begint, wilt u goed op de hoogte zijn van wat er allemaal bij komt kijken en waarom u dit eigenlijk zou doen.

Er is een groot voordeel aan het verhuren van een huis, dat zijn natuurlijk de huurinkomsten. Deze zijn namelijk onbelast, je hoeft ze niet op te geven. Echter betaal je wel 30% belasting over een fictief rendement van je vermogen. Hiervan is de eerste 30.000 euro belastingvrij.

Bilderdijkkade 31 1

Wanneer is een huis kopen en verhuren rendabel?

Een huis kopen om te verhuren is steeds vaker in het nieuws, het klinkt als de perfecte manier om meer geld te verdienen. Maar let op, niet elk huis is hier geschikt voor. U kunt namelijk pas iets verdienen aan het verhuren van uw huis als het rendement hoog genoeg is. Het is niet de bedoeling dat u onderaan de streep verlies lijdt door uw investering.

Het is daarom verstandig om van tevoren de kosten en baten met elkaar te vergelijken, voordat u dit avontuur aangaat.

In het begin moet u namelijk veel eigen geld hebben om een huis te kunnen kopen, echter zal op lange termijn het verhuren van een huis veel geld opbrengen. Zolang u de juiste investering doet. Bij het kopen en verhuren van een huis wordt er gestreefd naar een rendement van 7% of hoger.

Dit rendement kunt u berekenen door de huuropbrengst per jaar te delen door de aankoopprijs van het huis en dan keer 100 te vermenigvuldigen.

Met dit percentage zal u genoeg rendement hebben om de maandelijkse kosten te betalen en geld opzij te zetten om de hypotheek af te lossen. Hierdoor bent u ervan verzekerd dat u geen verlies zal lijden.

Wanneer u een huis kunt kopen zonder hypotheek hoeft u geen rekening te houden met de rentes en belasting die komen kijken bij een hypotheek.

Verhuurhypotheek

Sinds 2016 is er de verhuurhypotheek, deze staat ook wel bekend als de vastgoedhypotheek. Het is hierdoor voor particulieren mogelijk om het benodigde geld te lenen om een huis te kopen met als doel deze weer te verhuren.

Er zitten, zoals eerder benoemd, veel voorwaarden en eisen aan deze vorm van hypotheek waarvan u op de hoogte moet zijn. Voordat u zeker weet dat u hiermee aan de slag kunt, is het goed om deze eisen te bekijken.

Zo zullen banken alleen akkoord gaan als u van plan bent om uw huis aan vaste huurders te verhuren. Het zal dus niet mogelijk zijn om geld te verdienen aan toeristen via bijvoorbeeld Airbnb. Shortstay-verhuur aan toeristen en kamerverhuur komen namelijk niet in aanmerking voor de verhuur hypotheek.

Het kan zijn dat de bank een uitzondering maakt als het gaat om het verhuren aan familieleden. Echter hoeven ze dit niet te doen, het is dus mogelijk dat dit wordt afgekeurd door de bank wanneer u dit voorstelt.

Verder is het goed om te weten dat vakantiewoningen, stacaravans en panden op een bedrijventerrein of met agrarische bestemming niet in aanmerking komen voor de verhuur hypotheek. Als laatste is het belangrijk dat de woning in Nederland moet liggen.

Wanneer u naar een nieuwe woning verhuist kan het mogelijk zijn om de oude hypotheek van het eerste huis om te zetten naar een verhuurhypotheek. Hierdoor kunt u uw oude woning verhuren en in uw nieuwe woning te gaan wonen.

Hoeveel mag je lenen met de verhuurhypotheek?

De verhuurhypotheek heeft, zoals u zojuist heeft gelezen, andere voorwaarden dan een gebruikelijke hypotheek. Wanneer u een huis koopt om zelf in te wonen mag u 100 procent van de woningwaarde lenen, dit verhoogt naar 106% als u duurzaamheidsmaatregelen neemt.

Dit geldt dus niet bij een verhuurhypotheek, u moet hier eigenlijk vrijwel altijd zelf geld meenemen. Het is dus zelden mogelijk om het volledige bedrag te lenen. Zo kunt u bij sommige banken maximaal 70% lenen van de marktwaarde van het huis. Bij andere banken kan dit weer oplopen tot 90%.

Let dus goed op waar u een hypotheek gaat afsluiten, dit kan een grote impact hebben op het mogelijke bedrag wat u kan lenen en de andere voorwaarden die vastzitten aan de hypotheek.

Daarnaast gaat het om de marktwaarde van de verhuurde staat van de woning. Dit is belangrijk om te weten, aangezien dit aanzienlijk lager ligt dan de reguliere marktwaarde.

Een huis dat je verhuurt, valt voor de belasting in box 3. De lening die je afsluit bij de bank wordt gezien als negatief vermogen, hierdoor is het mogelijk dat je minder of zelfs geen belasting hoeft te betalen in box 3. De huurinkomsten die je ontvangt zijn vrijgesteld van belasting.

Er zijn veel verschillende hypotheekaanbieders, neem de tijd om deze met elkaar te vergelijken zodat u de beste optie vindt en een bank kiest die aansluit bij uw wensen.

Bijkomende kosten

U weet natuurlijk dat het kopen van een huis geld gaat kosten, maar vaak zijn er toch nog bijkomende kosten die van tevoren niet duidelijk waren of waar rekening mee is gehouden.

Het kopen van een huis zijn niet de enige kosten die u moet betalen wanneer u een huis gaat kopen om te verhuren. Er zijn ook nog een paar andere kosten waar u rekening mee moet houden.

Zo betaalt u voor een verhuurhypotheek meer rente dan u gewend bent bij een gewone hypotheek. Dit verschilt per bank maar gemiddeld ligt dit nu bij een rentevaste periode van 10 jaar tussen de 2% en 3%.

Zo moet u ook betalen voor de overdrachtsbelasting, deze is recentelijk verhoogd van 2% naar 8%. Voor het verhuurde huis is er ook een opstalverzekering nodig. Als laatste moet u rekening houden met de onroerendezaakbelasting (OZB), mogelijke rioolheffing en het grote onderhoud van de woning.

Het is goed om van tevoren een overzicht te maken van alle bijkomende kosten die aan de orde zijn bij het kopen van een huis met het doel om te verhuren. Hierdoor krijgt u een volledig overzicht van de kosten die komen kijken bij het kopen van je nieuwe huis.

Hulp bij het kopen van een huis om te verhuren

De verhuurhypotheek blijft een lastige hypotheek door alle regels en voorwaarden, daarom raden wij aan om een professional in te schakelen. Zo bent u ervan verzekerd dat alles zo soepel mogelijk loopt en u volledig geïnformeerd bent over alle mogelijkheden als u een huis wilt kopen en verhuren.

Bij Immen Vastgoed helpen we je hier graag bij. Neem nu vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken. Wij staan voor je klaar om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen en zorgen ervoor dat u alles haalt uit uw investering.

Na jarenlang zelf woningen te hebben verhuurd en beheerd, hebben wij besloten om te gaan verhuren en beheren voor derden. Op deze manier kunnen wij onze ervaringen en expertise delen en andere helpen in de wereld van het vastgoed.

Iedere vastgoedondernemer heeft zijn eigen wensen en behoeften. Dat begrijpen we, dat is waarom wij veel waarde hechten aan flexibiliteit en een persoonlijke werkwijze.

Wij staan voor u klaar en helpen u graag verder om het perfecte huis te vinden en het verhuurproces soepel te laten verlopen.

Veelgestelde vragen

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er verschillende redenen om je huis te verhuren. Allereerst het rendement. Je huis verhuren levert je jaarlijks meer rendement op dan de rente die je over je spaargeld krijgt.  Daarnaast verbetert je cashflow, waardoor je maandelijks meer te besteden hebt. Je huis verhuren is dus hartstikke lucratief!

Je huis verhuren is makkelijker gezegd dan gedaan. Tenzij je de hulp van experts inschakelt. Als jij je vastgoed laat beheren door ons, nemen wij alles voor je uit handen. Van het onderhoud van jouw huis tot het contacteren  van huurders, wij regelen alles. Hierdoor worden de huurinkomsten van jouw woning gezien als passief, waardoor je huurinkomsten in box 3 worden belast. En dit is financieel een stuk interessanter voor jou als verhuurder!

Bij Immen Vastgoed combineren wij jarenlange ervaring met persoonlijk contact, korte communicatielijnen en een groot netwerk. We zijn dé partner als het aankomt op het beheren, aankopen of verkopen van vastgoedobjecten.

Voor het beantwoorden van al je vragen kan je direct contact met ons opnemen. Bel naar 035 – 20 63 037 of mail naar info@immenvastgoed.nl.

Je huis verhuren? Plan een gesprek in!

Je huis verhuren is eenvoudiger dan je denkt! Plan een gesprek in met een van onze adviseurs en ontdek de mogelijkheden. We delen de mogelijkheden, voordelen en beantwoorden al je vragen!

Plan een oriëntatiegesprek in