Je huis verhuren

Op reis gaan, samenwonen met je partner die al een woning bezit, er kunnen verschillende redenen zijn waarom je je huis zou willen verhuren. Er zijn een aantal zaken waar je op dient te letten, daar gaan we het op deze pagina over hebben. Veel huiseigenaren denken namelijk direct aan het vinden van huurders. Er komt echter meer op je af wanneer je je huis wilt verhuren. Door jezelf goed in te lezen kun je genieten van de opbrengsten en zonder zorgen je huis verhuren.

Wil je liever zeker weten dat alles direct goed geregeld wordt? Dat begrijpen we. Plan via onderstaande button een belafspraak in, dan hebben we het er samen over.

Mogelijkheden tijdelijk je huis verhuren

Het is gelukkig gewoon mogelijk om je huis tijdelijk te verhuren. Je hebt de mogelijkheid je huis te verhuren op basis van de Leegstandwet. Een prachtige mogelijkheid die zich voordoet voor iedereen die bijvoorbeeld tijdelijk in het buitenland verblijft. Of personen die voor een aantal jaren ergens anders willen wonen zonder afscheid te moeten nemen van de woning. Vaak kan er maandelijks op worden verdiend, terwijl de vaste lasten worden betaald. Dit kan het huren van een andere woning een stuk eenvoudiger maken.

Let er wel op dat het type woning meespeelt in de maximumduur van de vergunning. Zo krijgt een woonruimte in een gebouw dat vroeger een aparte functie had, denk aan een school of kantoorruimte, voor maximaal tien jaar een vergunning. Deze duur ligt bij te koop staande woningen op slechts vijf jaar.

Voordelen van je huis verhuren

Je huis verhuren biedt ontzettend veel mogelijkheden en brengt voordelen met zich mee. Denk aan het rendement, verbeteren van je maandelijkse cashflow en uitbreidingsmogelijkheden. We bespreken het met je. 

Rendement

Voor je je huis kunt verhuren, moet je er logischerwijs een aankopen. Dit kan je eigen huis zijn dat je na jaren trouwe dienst in de verhuur zet, maar het kan ook een ander pand zijn. Voor de aankoop is een financiële investering nodig. Sommigen gebruiken spaargeld, anderen vinden investeerders. Over die mogelijkheden gaan we het niet hebben in dit artikel. Heb je daar vragen over? Ook dan kun je contact met ons opnemen.

Waar we het wel over willen hebben is het rendement. Daar doe je het namelijk voor. Het bedrag dat men uiteindelijk overhoudt aan het verhuren van de woning, noemen we het rendement. Hoeveel rendement je op een woning maakt, verschilt. Jaarlijks gezien levert het verhuren van je huis meer rendement op dan de rente die je over spaargeld krijgt. Door de hulp die Immen Vastgoed biedt aan verhuurders, wordt het rendement gemaximaliseerd. We minimaliseren gevaren als foutieve huurders en criminele activiteiten die het rendement kunnen verlagen.

Cashflow verbeteren

Zoals eerder vermeld heb je in sommige gevallen een flink bedrag nodig om een (extra) huis te kunnen kopen. Veel mensen gaan vervolgens aan het rekenen. Als we de investering terug willen verdienen, moeten we zo- en zoveel maanden verhuren. Zij komen dan op een torenhoog getal uit. Dat geeft een vertekend beeld. En zo moet je niet rekenen.

Je huis verhuren doe je om onder andere je cashflow te verbeteren. Dat is het bedrag dat je maandelijks uit kunt geven. Je spaargeld onderbrengen bij de bank levert niets meer op. Sterker nog, boven een bepaald bedrag kost het je zelfs geld. Dat gaat je dus niet verder brengen. Dan hebben we het nog niet eens over de inflatie gehad.

Wie ervoor kiest een huis aan te kopen en deze te verhuren, maakt rendement én verbetert de cashflow. Er is maandelijks meer uit te geven of te sparen voor andere (leuke) dingen. Sommige investeerders zetten het geld aan de kant om er na een aantal jaren een volgend object van te kopen. De maandelijkse huurinkomsten worden vervolgens verdubbeld. Het is te vergelijken met ‘compound interest’, een term die we in de aandelenwereld veel voorbij zien komen. Door steeds meer objecten aan je vastgoedportefeuille toe te voegen, wordt de winst na verloop van tijd groter en groter. Procentueel gezien bedoelen we dan.

Je huis verhuren is dus hartstikke lucratief. Je hebt meer koopkracht, ook wanneer de economie niet meewerkt. Waar anderen inleveren, kan jij gewoon op dezelfde manier blijven leven.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en wil je duidelijkheid? Neem contact met ons op. Met jarenlange ervaring in de vastgoedwereld en het verhuren van objecten kunnen we iedereen verder helpen. Een belafspraak is gratis en vrijblijvend!

Huizenprijzen blijven historisch gezien stijgen

We hebben meer goed nieuws voor je. In het bovenstaande gedeelte hebben we het rendement dat je maakt over het huis dat je wil verhuren besproken. We zijn even in de cijfers gedoken, die liegen namelijk niet. Wie een investering maakt, kijkt naar de toekomst. Het bedrag dat je investeert, mag natuurlijk niet in rook opgaan. Dan spreken we niet meer van een investering. Een huis kopen en dit vervolgens verhuren blijkt een slimme zet te zijn.

In de jaren dat je je huis aan het verhuren bent, verbeter je je cashflow. Daar hebben we je over geïnformeerd. Maar wat als je bijvoorbeeld wil genieten van je oude dag en je je woning wil verkopen? Of je besluit naar het buitenland te verhuizen? 

Laten we vooropstellen dat je huis verkopen eigenlijk niet nodig is. Wanneer je met Immen Vastgoed samenwerkt, regelen wij alles voor je. Dat betekent dat je niet plaatsgebonden bent. Of je nu in Noord-Brabant bent of je bevindt je aan de Costa Brava, wij regelen het hier voor je. Laten we er voor het gemak vanuit gaan dat je je huis wél wil verkopen. 

We kijken even naar de geschiedenis van de huizenmarkt. Ondanks een aantal dipjes, zien we een stijgende lijn wat betreft de gemiddelde huizenprijzen. Deze worden vanaf 1995 bijgehouden. In dat jaar betaalde je voor een koopwoning gemiddeld €93.800,-. In 2020 betaalde je gemiddeld al €334.500,- voor een koopwoning. De afgelopen jaren is dat getal alleen maar verder gestegen. Een stijging die voor investeerders goed uitpakt.

Je huis jarenlang verhuren en deze vervolgens verkopen, levert dus gedurende de gehele periode geld op. Na het verhuren kun je profiteren van de overwaarde, zeker wanneer je ervoor kiest in de tussentijd af te lossen.

Aflossen of niet?

Om te kunnen beslissen of je af wil lossen of niet, moet je verschillende berekeningen maken. Weet dat wij je daarbij kunnen helpen. Aflossen is een groot onderwerp binnen de vastgoedwereld. Sommigen zijn er fan van, zij zeggen dat het direct rendement oplevert omdat de schuld verlaagd wordt. Anderen zijn er geen fan van omdat zij het nut er niet van inzien. 

Waar we graag tegen anderen vertellen dat we een nieuw pand hebben gekocht, komt het extra aflossen minder vaak ter sprake. Het is minder ‘sexy’. Maar loont het? Onderstaand vind je een rekenvoorbeeld waardoor het wat duidelijker wordt:

Je hebt een annuïteitenhypotheek van €160.000,- welke is vastgelegd voor 30 jaar met een rente van 4%. Dat betekent een bruto maandlast van €764,-.

Je huis verhuren zorgt logischerwijs voor huurinkomsten. Deze kun je aan de kant zetten. Stel dat je €20.000,- aan de kant hebt gezet en dit inbrengt om extra af te lossen. De resterende hypotheekschuld bedraagt dan nog maar €140.000,-. De nieuwe maandlast bedraagt €668,-. Dat is een verschil van €96,- per maand.

Dan berekenen we ook direct je rendement met een dergelijke investering. De jaaropbrengsten (12 x €96,- = €1.152,-) delen we door de investering van €20.000,-. De uitkomst vermenigvuldigen we vervolgens met 100 om uiteindelijk uit te komen op een rendement van 5,76%!

Hoe Immen Vastgoed het rendement maximaliseert

Het rendement verhogen van de woning die je verhuurt. Dat is wat je wil. Zoals je misschien wel weet moeten huurinkomsten in box 3 vallen om het verhuren van je huis zo lucratief mogelijk te maken. Voorwaarde is dat jij als verhuurder niets aan de woning doet. Schilderen, reparatiewerkzaamheden, echt alles moet uitbesteed worden. Alleen dan ziet de belastingdienst je huurinkomsten als ‘passief’ en worden deze minder zwaar belast. 

Bij Immen Vastgoed beheren we je vastgoedportefeuille niet alleen, we regelen alles. De screening van huurders, controles om criminele activiteiten te voorkomen, we onderhouden contact met professionals voor reparatiewerkzaamheden en meer. Complete ontzorging. Door deze manier van werken wordt de winst die onze klanten maken gemaximaliseerd. We zorgen voor een rendement waarmee je verder kunt bouwen aan je portefeuille. Je huis verhuren, met onze specialisten in gesprek gaan en vervolgens een nieuwe woning aankopen. Het komt meer dan eens voor. Jij kunt op niveau meespelen in de vastgoedwereld. Wij zijn je partner. 

Jouw doelen in de vastgoedwereld, onze missie. We gaan samen in gesprek en stellen een plan op. In de tussentijd onderhouden we contact. Tijdens onze samenwerking word je voorzien van nuttige informatie en de benodigde administratieve documenten zoals een maandelijkse afrekening.

Wist je dat Immen Vastgoed tevens kan ondersteunen in de zoektocht naar een nieuw huis dat je kunt verhuren? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Fiscale gevolgen van het tijdelijk verhuren van je huis

Voor het bespreken van de fiscale gevolgen is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de verschillen tussen de welbekende ‘box 1’ en ‘box 3’. We spreken over box 1 wanneer er in een woning wordt geleefd. Het is het eigen huis. Dit zijn inkomsten uit werk en eigen woning. Wanneer het huis in deze box wordt geplaatst, is er gewoon hypotheekrenteaftrek mogelijk. Ga je je huis tijdelijk verhuren? Zoals hierboven in het artikel wordt geschetst? Dan wordt het huis verplaatst van box 1 naar box 3, welke inkomen uit sparen en beleggingen vertegenwoordigt.

Het heeft zijn voor- en nadelen. Er is geen hypotheekrenteaftrek meer mogelijk zolang de woning te koop blijft staan tijdens de verhuurperiode. De huurinkomsten zijn daarentegen wel onbelast. 

Wist je dat vastgoedbeleggers dol zijn op box 3 en daarom het volledige vastgoedbeheer uitbesteden? Van het schilderen, onderhouden tot contact met huurders, ze laten het ons allemaal regelen. Doen zij dat niet? Dan ziet de fiscus hen niet als passieve belegger en wordt de woning verplaatst naar de eerste box. 

Regeling

Om de fiscaal ingrijpende gevolgen van het tijdelijke verhuren enigszins te verzachten en op te kunnen vangen, heeft men een regeling opgesteld. Doordat de hypotheekrenteaftrek niet meer mogelijk is nadat het huis wordt verhuurd, kan dat aardig wat kosten. Er is voor gekozen de mogelijkheid tot hypotheekrenteaftrek te laten herleven vanaf het moment dat de woning niet meer verhuurd wordt. 

Je zet het huis bijvoorbeeld op 1 juni 2022 te koop. Op 1 november 2022 blijkt deze nog niet verkocht te zijn en besluit je het huis te verhuren ten tijde van aanbieden. Na een goed jaar, op 1 november 2023, besluit je te stoppen met het verhuren van het huis. De markt trekt namelijk aan en je ziet kansen. Vanaf dat moment wordt het huis weer in box 1 geplaatst en wordt het aftrekken van de rente weer mogelijk. Dit noemen we het laten herleven. 

Je huis verhuren via Immen Vastgoed

Zoals je hebt kunnen lezen is je huis verhuren makkelijker gezegd dan gedaan. Tenzij je de hulp inschakelt van professionals. Bij Immen Vastgoed hebben we jarenlange ervaring in het beheren van en bemiddelen in objecten. We hebben verschillende constructies en mogelijkheden voorbij zien komen, maar vooral veel kennis opgedaan.

En die kennis, die zetten we graag voor je in. Wanneer je ons inschakelt weet je zeker dat alles juridisch op de juiste manier wordt geregeld. Je leegstaande huis verhuren was nog nooit zo eenvoudig. 

Het moet toch heerlijk zijn om zonder stress je huis te kunnen verhuren en achter te kunnen laten? Wetende dat een professionele partij alles regelt? Van het beheer tot het opstellen van een complete en overzichtelijke huurafrekening, we regelen het voor je. Van a tot z.

Laat je bijstaan door professionals. Je huis sneller verhuren en bescherming tegen juridische fouten, dat maken we mogelijk. Plan via onderstaande knop eenvoudig een vrijblijvend adviesgesprek in.

Veelgestelde vragen

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er verschillende redenen om je huis te verhuren. Allereerst het rendement. Je huis verhuren levert je jaarlijks meer rendement op dan de rente die je over je spaargeld krijgt.  Daarnaast verbetert je cashflow, waardoor je maandelijks meer te besteden hebt. Je huis verhuren is dus hartstikke lucratief!

Je huis verhuren is makkelijker gezegd dan gedaan. Tenzij je de hulp van experts inschakelt. Als jij je vastgoed laat beheren door ons, nemen wij alles voor je uit handen. Van het onderhoud van jouw huis tot het contacteren  van huurders, wij regelen alles. Hierdoor worden de huurinkomsten van jouw woning gezien als passief, waardoor je huurinkomsten in box 3 worden belast. En dit is financieel een stuk interessanter voor jou als verhuurder!

Bij Immen Vastgoed combineren wij jarenlange ervaring met persoonlijk contact, korte communicatielijnen en een groot netwerk. We zijn dé partner als het aankomt op het beheren, aankopen of verkopen van vastgoedobjecten.

Voor het beantwoorden van al je vragen kan je direct contact met ons opnemen. Bel naar 035 – 20 63 037 of mail naar info@immenvastgoed.nl.

Je huis verhuren? Plan een gesprek in!

Je huis verhuren is eenvoudiger dan je denkt! Plan een gesprek in met een van onze adviseurs en ontdek de mogelijkheden. We delen de mogelijkheden, voordelen en beantwoorden al je vragen!

Plan een oriëntatiegesprek in