Permanente verhuur eigen woning

Misschien ga je verhuizen naar het buitenland, staat je woning te koop of heb je een tweede huis. Er kunnen verschillende redenen zijn voor de permanente verhuur van je eigen woning. Maar daar komt heel wat bij kijken. Het is veel meer dan alleen het vinden van een geschikte huurder, er zijn ook allerlei regels en afspraken die per gemeente en geldverstrekker verschillen. In dit artikel gaan we dieper in op de permanente verhuur van je eigen woning. 

Wil je liever zorgeloos verhuren? Geen tijd besteden aan het uitzoeken wat er moet gebeuren? Geen gedoe met de hypotheekverstrekker en de gemeente? De maximale winst behalen uit de permanente verhuur van je eigen woning? En wil jij zeker weten dat alles direct goed geregeld is? Laat de permanente verhuur van je eigen woning dan over aan onze professionals en plan nu een afspraak in.

Waarom permanente verhuur eigen woning?

De permanente verhuur van je eigen woning kan lucratief zijn. Doordat de vraag op de huidige woningmarkt naar woningen groter is dan het aanbod, wordt een woning vaak zonder moeite verhuurd. En niet alleen zijn de aankoopprijzen de laatste tijd flink gestegen, ook de huurprijzen gaan nog steeds omhoog. Als je een woning bezit, kan verhuur dus voor veel passief inkomen zorgen. 

Natuurlijk is het bij permanente verhuur van je eigen woning wel belangrijk om een geschikte huurder te vinden. Je wil natuurlijk een huurder die netjes omgaat met je woning en de huur op tijd betaalt. Je kan zelf je huurder uitzoeken of je kan het uitzoeken van een geschikte huurder uitbesteden aan onze professionals. Door de volledige verhuur over te dragen aan Immen Vastgoed hoef jij je nergens zorgen over te maken en zorgen wij ervoor dat alles, van het vinden van een huurder tot het onderhoud van je woning, in orde komt. Wel de lusten, niet de lasten. Meer weten? Plan dan een vrijblijvend een gesprek in met onze professionals om te ontdekken wat we voor je kunnen betekenen. 

Permanente verhuur eigen woning: mag dat?

De permanente verhuur van je eigen woning is natuurlijk vooral aan te raden als je er heel zeker van bent dat je je woning voor langere tijd wilt verhuren. Zoals gezegd kan het dan ook lucratief zijn. Maar er worden wel regels gesteld aan de permanente verhuur van je eigen woning.

Toestemming gemeente

Het is wettelijk toegestaan om je eigen woning permanent te verhuren, maar er is toestemming van de gemeente nodig. Per gemeente zijn de regels omtrent  de permanente verhuur van je eigen woning namelijk verschillend. Sommige gemeenten hebben hier ook een verbod voor ingesteld. Het kan nogal een gedoe zijn om dit uit te zoeken, aangezien deze regels vaak veranderen. 

Daarom zijn er vaak ook geen recente en accurate overzichten van de regels over de permanente verhuur van je eigen woning per gemeente te vinden. Zelf geen zin om dit uit te zoeken? Besteed de verhuur dan uit aan onze professionals bij Immen Vastgoed. Zij zijn volledig op de hoogte van de regels omtrent de permanente verhuur. Neem eens vrijblijvend contact op om te weten wat we voor je kunnen betekenen.

Toestemming hypotheekverstrekker

Naast toestemming van de gemeente, is er bij permanente verhuur van je eigen woning ook toestemming nodig van de hypotheekverstrekker. De bank moet dus akkoord geven hiervoor, wat in de praktijk vaak op weerstand stuit en dus niet gegeven wordt. 

Waarom de hypotheekverstrekkers er niet happig op zijn om toestemming te geven voor permanente verhuur van je eigen woning heeft meerdere redenen. Ten eerste zijn huurders goed beschermd en kunnen deze niet zomaar uit de woning worden gezet. De bank vermijd daarom liever het risico dat ze de huurders er met veel moeite uit moeten zetten als jij niet langer in staat bent de hypotheek af te betalen. 

Daarnaast kan verhuur leiden tot waardevermindering. Huurders kunnen je woning bijvoorbeeld niet goed onderhouden. In het geval dat je de hypotheek niet kunt betalen en het huis de gedwongen verkoop in moet, kan het huis minder waard zijn. Dit is een risico dat de bank vaak niet wil lopen. 

Er zijn manieren om je woning permanent te verhuren, zonder gedoe te krijgen met de hypotheekverstrekker. Onze adviseurs kunnen je inlichten over de mogelijkheden. Meer weten? Neem contact met ons op. 

Leegstandwet

Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen waarbij je wél toestemming krijgt om je huis met hypotheek te verhuren. Soms kan je daarbij beroep doen op de leegstandwet. Dit is alleen mogelijk als je huis al een tijdje te koop staat en je deze niet verkocht krijgt. In dit geval kunnen de gemeente en de hypotheekverstrekker ervoor kiezen om toestemming te geven je huis met hypotheek te verhuren. Het is een (tijdelijke) huurovereenkomst van een half jaar tot maximaal 5 jaar. Je hebt dan niet te maken met de regelingen voor huurbescherming en behoudt dus het recht om de huurovereenkomst op te zeggen. Let wel op: je hypotheekrente is bij verhuur op basis van de leegstandwet niet aftrekbaar.

Verhuur hypotheek afsluiten

Je kunt er voor de permanente verhuur van je eigen woning ook voor kiezen om een verhuur hypotheek af te sluiten. Hiermee financier je specifiek een woning om te verhuren. Bijvoorbeeld als je een huis hebt gekocht als investering. Het kan wel zijn dat je een boete moet betalen aan je hypotheekverstrekker. Meer weten over deze regeling? Plan dan vrijblijvend een afspraak in met onze specialisten.

Vaststellen huurprijs bij permanente verhuur eigen woning

Voordat je kiest voor permanente verhuur van je eigen woning, is het belangrijk om te kijken of dit loont en vast te stellen wat de (maximale) huurprijs gaat zijn. De gemeente waarin je woont stelt namelijk een aantal eisen aan het vaststellen van de maximale huurprijs. 

De huurprijs wordt vastgesteld op basis van het woningwaarderingsstelsel. Dit is een soort puntensysteem waarbij de functionaliteiten in het huis punten toegewezen krijgen. Hoe meer en des te betere functionaliteiten, des te meer punten en des te hoger de huurprijs mag zijn. Denk hieraan bij het type kookplaat, de oppervlakte van de woning en het energielabel. 

Als na de berekening blijkt dat de huur van je huis meer dan €763.47 bedraagt, dan mag je de woning te huur aanbieden in de vrije sector. Een groot bijkomend voordeel is dat je dan zelf de huurprijs mag bepalen. 

Als na de berekening uit het woningwaarderingsstelsel blijkt dat de huurprijs van je woning lager is dan €763.47, de zogenoemde liberalisatiegrens, dan mag de woning niet verhuurd worden in de vrije sector en mag je dus de huurprijs ook niet zelf bepalen. Daarom loont het vaak om wat aanpassingen in de woning door te voeren, zodat je boven de liberalisatiegrens uitkomt.  

Belastingvoordeel bij permanente verhuur eigen woning

Natuurlijk wil je inkomsten verkrijgen uit de permanente verhuur van je eigen woning. Het goede nieuws is: je kunt hierbij belastingvoordeel verkrijgen. Daar kunnen wel wat haken en ogen aan zitten. Dat leggen we je hier uit. 

De huurinkomsten die je kan verkrijgen door de verhuur kunnen op verschillende manieren belast worden. Als jij kiest voor tijdelijke verhuur van korter dan 5 jaar, dan worden je huurinkomsten in box 1 belast. Dit is ongunstig, want hier lever je veel in aan belastingen. De enige uitzondering hierop is als je de tijdelijke verhuur uitbesteed aan een vastgoedbeheerder. 

Bij permanente verhuur van je eigen woning gaat het om verhuur voor een langere periode dan 5 jaar. In dit geval worden je huurinkomsten belast in box 3. Je betaalt dan 30% belasting over een fictief rendement van je vermogen. Permanente verhuur van je eigen woning is belastingtechnisch gezien vrij voordelig. Je betaalt hierbij namelijk alleen belasting over de WOZ-waarde van je eigen woning minus de hypotheekschuld. Je betaalt ook geen belasting over de huurinkomsten. Let wel op: het recht op de hypotheekrenteaftrek vervalt wel bij deze constructie. 

Vastgoedbeheer

Bij de permanente verhuur van je eigen woning kun je er ook voor kiezen om dit uit te besteden aan een vastgoedbeheerder. Het grote voordeel hiervan is dat je zelf niets hoeft te doen. Je hoeft niet op zoek te gaan naar een geschikte huurder, hoeft geen administratie op je te nemen en hoeft niet te klussen in je woning. De vastgoedbeheerder kan dit allemaal voor je uit handen nemen. Zo heb jij er geen werk aan maar krijg je wel de huurinkomsten van de permanente verhuur van je eigen woning. Fijn toch?

Waarom Immen vastgoed?

Als jij de permanente verhuur van je eigen woning wil uitbesteden, is Immen Vastgoed de plek waar je moet zijn. Wij hebben jarenlange ervaring in en kennis van het beheren van vastgoedobjecten en kennen dus alle ins en outs van de verhuur.

Wanneer jij vrijblijvend een afspraak plant met een van onze adviseurs, dan bespreken we de mogelijkheden voor de permanente verhuur van je eigen woning. Wanneer je ons inschakelt, regelen wij alles voor je. Wij verzorgen de screening van de huurders, regelen de administratie en schakelen de juiste mensen in voor het onderhoud van jouw woning. We zorgen ervoor dat de winst uit de permanente verhuur van je eigen woning gemaximaliseerd wordt. Het blijft jouw vastgoed, maar wij zijn er voor jou als partner. 

Heerlijk toch? Geen stress over de permanente verhuur van je eigen woning. Je weet zeker dat er professionals voor je aan het werk zijn en dat alles goed geregeld wordt. Onze adviseurs kunnen alle regelingen en regels voor je uitzoeken en zorgen ervoor dat er geen juridische fouten worden gemaakt. Benieuwd geworden naar de mogelijkheden voor de permanente verhuur van je eigen woning? Plan dan via de onderstaande button makkelijk en vrijblijvend een adviesgesprek in met een van onze adviseurs. 

Kies jij voor permanente verhuur van je eigen woning? Plan een gesprek in!

Als jij van plan bent je woning langer dan 5 jaar te verhuren, dan valt dit wettelijk gezien onder de permanente verhuur. Zoals je hebt kunnen lezen in dit artikel komen er veel regels bij kijken. Daarom kan het verstandig zijn om voor de permanente verhuur van je eigen woning een vastgoedbeheerder als Immen Vastgoed in te schakelen. Plan direct een gratis en vrijblijvende afspraak in met een van onze professionals en ontdek de mogelijkheden! Op deze manier kunnen wij al jouw vragen over de permanente verhuur van je eigen woning beantwoorden.

Veelgestelde vragen over permanente verhuur eigen woning

De permanente verhuur van je eigen woning kan lucratief zijn. Dan is het wel belangrijk dat je uitzoekt welke regels de gemeente stelt aan permanente verhuur. Dit kunnen er nogal wat zijn. Ook moet je hypotheekverstrekker akkoord gaan, wat in de praktijk vaak nog lastig kan zijn. Als je hiervoor akkoord hebt gekregen, begint het zoeken naar een geschikte huurder. Dit alles tezamen kan veel werk zijn. Daarom kun je er ook voor kiezen je vastgoedbeheer uit te besteden. Zo profiteer je van de voordelen, zonder het gedoe. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Als jij ervoor kiest om voor de permanente verhuur van je eigen woning een vastgoedbeheerder in te schakelen, dan wordt alles voor je uit uit handen genomen. Wij regelen als jouw vastgoedbeheerder de administratie, zorgen voor onderhoud aan je woning en lossen geschillen met huurders op. Zo heb jij er geen omkijken meer naar, maar ontvang je wel huurinkomsten.

Vastgoedbeheer is maatwerk, daarom gaan we altijd met je in gesprek over jouw wensen en de mogelijkheden. Afhankelijk daarvan kunnen wij een inschatting maken van de kosten. De tarieven zijn daarom altijd op aanvraag. Neem vrijblijvend contact op met onze adviseurs als je meer wil weten.

Wij hebben bij Immen Vastgoed jarenlange ervaring in het beheren van vastgoed. We hebben een groot netwerk, werken graag met persoonlijk contact en luisteren altijd naar jouw wensen. Dit alles maakt ons dé partner op het gebied van aankopen, verkopen en beheren van vastgoedpanden. 

Je huis verhuren in Amsterdam? Plan een gesprek in!

Het is eenvoudiger dan je denkt om je huis te verhuren in Amsterdam. Plan direct een vrijblijvend en gratis gesprek in met een van onze specialisten en ontdek de mogelijkheden! Zo kunnen wij al jouw vragen beantwoorden. 

Plan een oriëntatiegesprek in