Woning verhuren Amsterdam

Misschien ga je er wel even tussenuit of heb je een andere woonruimte gevonden. Je woning verhuren in Amsterdam is dan een slimme optie. Maar waar moet je allemaal op letten wanneer je je woning wil verhuren? Kent Amsterdam andere regels dan andere gemeenten? En zijn er voorbereidingen die je kunt treffen waardoor je je woning in Amsterdam nóg sneller kunt verhuren? 

Op deze pagina gaan we dieper in op het verhuren van je woning in Amsterdam. Laat je het verhuren liever over aan professionals? Plan dan direct een afspraak in met één van onze adviseurs.

Woning verhuren Amsterdam

Een woning verhuren in Amsterdam gaat niet zomaar, je hebt jezelf aan een aantal regels te houden. Iedere gemeente heeft eigen regels opgesteld. Denk bijvoorbeeld aan het verhuren van je woning via platformen, daar zit een limiet aan. De gemeente heeft dat limiet ingesteld om ervoor te zorgen dat hotels de concurrentiestrijd niet verliezen. Zo hebben zij ook een aantal regels opgesteld voor het verhuren van je woning in Amsterdam.

Daarbij wordt er onderscheid gemaakt tussen het voor langere tijd of tijdelijk verhuren van een woning. Laten we beginnen met het voor langere tijd verhuren van je woning.

interview-screening

Langdurig woning verhuren Amsterdam

De redenen voor het langdurig verhuren van een woning kunnen verschillen. De een maakt een wereldreis en is de komende twee jaar niet in Nederland te vinden, de ander kan intrekken bij de partner en wil graag profiteren van de huurinkomsten. Wat de reden ook is, langdurig verhuren kent een aantal regels.

Allereerst de maximale huurprijs die je kunt vragen. Deze wordt bepaald door het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel. De aanwezige functionaliteiten hebben invloed op het aantal punten dat de woning krijgt. Denk bijvoorbeeld aan de isolatie, badkamermeubel met ingebouwde wastafel en een lang aanrechtblad. Daar worden allemaal punten voor uitgedeeld.

Hoe meer functionaliteiten de woning heeft, hoe meer punten deze toegekend krijgt en hoe hoger de huurprijs mag zijn. Wanneer uit de berekening blijkt dat je woning een rekenhuur heeft van meer dan €763.47, dan mag je zelf de huurprijs bepalen.

De laatste regel die de gemeente stelt is dat de verhuurder ervoor moet zorgen dat de geluidsisolatie in orde is.

Rekenhuur lager dan de liberalisatiegrens

Blijkt uit de berekening met het puntensysteem dat de maximale huurprijs onder de liberalisatiegrens ligt? Dan komen er nog wat regels bij. Woningen waarbij dat het geval is, mogen niet in de vrije sector worden verhuurd. Het kan soms lonen een aantal aanpassingen door te voeren waardoor je wél boven de grens uitkomt. Het huurbedrag is dan zelf te bepalen. Doe je dat niet? Dan mag de maandelijkse huurprijs niet hoger zijn dan €763.47.

Daarnaast komen er zoals eerder vermeld nog wat regels bij. Zo mag de woning niet langer dan een half jaar leegstaan en heeft de huurder een huisvestingsvergunning nodig.

Langdurig woning verhuren Amsterdam

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je je woning in Amsterdam tijdelijk wil verhuren. Voor het tijdelijk verhuren van je woning zijn er verschillende vormen. Deze vormen hebben eigen regels. Houd er rekening mee dat je soms een vergunning nodig hebt of er sprake is van een meldplicht.

Huisbewaring
Bij huisbewaring gaan we uit van een tijdelijke verhuur. De verhuurperiode moet langer dan drie maanden zijn en korter dan twee jaar. Je hebt daar geen vergunning voor nodig, maar de gemeente moet er wel toestemming voor geven. Je dient een aanvraag in, zij zullen je gegevens controleren en je een vergunning geven. Dit kun je niet oneindig blijven doen.

Tijdelijke verhuur bij renovatie of sloop

Wanneer het pand op de nominatie staat gerenoveerd of gesloopt te worden, kan je er tijdelijk iemand in laten wonen. Sommige panden worden pas over één of twee jaar gesloopt, handig als men in de tussentijd nog huurinkomsten kan innen. Voor tijdelijke verhuur bij renovatie of sloop heb je een vergunning nodig. 

 

Tijdelijke verhuur van een te koop staande woning

Ben je zelf al verhuisd, maar krijg je je oude woning niet verkocht? Je kunt je te koop staande woning in Amsterdam gewoon verhuren. Een bijkomend voordeel is dat krakers geen kansen zien en je woning geen schade op zal lopen. In de tussentijd blijft de woning gewoon in de verkoop staan. Je hebt daar wel een vergunning voor nodig.

Woning verhuren aan toeristen

Wanneer je op vakantie gaat, kun je ervoor kiezen je woning tijdelijk te verhuren aan toeristen. Hartstikke handig, kost je vakantie net wat minder. Vanaf 2021 moet je naast een vergunning ook een registratienummer aanvragen bij de gemeente Amsterdam. Op die manier proberen zij hotels en andere organisaties tegemoet te komen. De registratie is gratis en het registratienummer moet vermeld worden in advertenties. 

Laat het verhuren van je woning in Amsterdam over aan specialisten! We zetten onze kennis en jarenlange ervaring voor je in. Binnen de kortste keren is je woning verhuurd, wij kunnen het beheer ook uit handen nemen. Het enige wat jij hoeft te doen is profiteren van de huurinkomsten. 

Plan snel een gesprek in met een van onze adviseurs en ontdek de mogelijkheden!

Waarom je woning in Amsterdam verhuren?​

Een woning verhuren in Amsterdam kan de moeite waard zijn. De vraag naar woonruimte in Amsterdam is de afgelopen jaren exponentieel gestegen. Er is meer vraag dan aanbod, de huis- en huurprijzen zijn daardoor flink gestegen. Wie een woning in Amsterdam bezit en deze niet van de hand hoeft te doen om een andere woning aan te kopen, kan deze aanhouden. In principe creëer je passief inkomen door de woning te verhuren. Door het belastingvoordeel kan dit aardig oplopen.

Een ander voordeel is het gemak. Door alles uit te besteden heb je er zelf geen omkijken naar. Sterker nog, alles moet uitbesteed worden om van het belastingvoordeel te kunnen profiteren. Van het beheren van het pand tot het zoeken naar huurders, je mag niets zelf doen. Anders worden de inkomsten niet als ‘passief’ gezien en worden deze zwaarder belast.

Profiteren van de stijgende huizenprijzen

Dit voordeel verdient een eigen deelhoofdstuk. Je woning verhuren in Amsterdam zorgt direct voor rendement, je ontvangt huurinkomsten. Maar over het algemeen blijven de huizenprijzen ook stijgen. Zeker wanneer we naar de geschiedenis kijken, zien we een stijgende lijn. Naast de passieve huurinkomsten verdien je dus nog meer. Wanneer je de woning na bijvoorbeeld tien of twintig jaar te koop zet, kan dit zomaar duizenden euro’s meer opleveren. Voordeel op voordeel.

Huis verhuren tijdens verkoopfase

Op het moment van schrijven staan woningen over het algemeen niet lang te koop. Dat kan op het moment dat jij dit leest heel anders zijn. Misschien is de markt veranderd en neemt het een jaar of langer in beslag voor woningen verkocht worden. Sommigen zullen een woning aankopen terwijl de oude woning nog te koop staat. In plaats van extra te moeten betalen, kun je ervoor kiezen de woning in Amsterdam tijdelijk te verhuren. Daarmee voorkom je dubbele woonlasten en achterstallig onderhoud. Ideaal!

Woning verhuren in Amsterdam aan expats

Amsterdam is dé stad van Nederland. Daar gebeurt het. Omdat er veel multinationals in (de buurt van) Amsterdam gevestigd zijn, zijn er ook een flink aantal expats te vinden. Veelal specialisten die door grote organisaties en multinationals voor een bepaalde tijd naar Nederland worden gehaald. Zij moeten processen verbeteren of automatiseren en zijn vanzelfsprekend op zoek naar een onderkomen voor het gezin. Je woning in Amsterdam verhuren aan expats kan een gouden zet zijn. 

Expats zijn vaak geïnteresseerd in een bepaald type woning. De ligging, de soort woning, het speelt allemaal mee. Ontdek of je woning in Amsterdam te verhuren is aan expats, plan direct een gratis gesprek in!

Belastingvoordeel

Een woning verhuren in Amsterdam hoort geld op te leveren. Laat dat duidelijk zijn. Maar hoe zit dat met het belastingvoordeel waar we het eerder over hadden? Dat leggen we je in dit gedeelte van het artikel uit. 

De belastingdienst maakt onderscheid tussen vastgoedbeleggers. In principe kun je jezelf als vastgoedbelegger zien wanneer je ervoor kiest je woning te verhuren in Amsterdam. Ook al voelt dat misschien helemaal niet zo. Box 3 is voor vastgoedbeleggers iets heiligs. Het is de box waarin huurinkomsten het minste belast worden. Hoe dat zit leggen we hieronder uit. 

Je woning verhuren in Amsterdam levert huurinkomsten op. Wanneer je dit passief verhuurt, je doet er in dat geval niets aan, dan ziet de belastingdienst de huurinkomsten als passief inkomen. Dat inkomen wordt minder zwaar belast. Je verzet er geen werk voor. Doe je dat wel? Dan is het niet meer passief en wordt er ‘gewerkt’ voor het geld. Dat betekent dat de inkomsten zwaarder belast worden.

Het verschil in te betalen belasting tussen box 3 en box 1 is aanzienlijk. Om de huurinkomsten in box 3 te laten vallen, moet alles uitbesteed worden. Van het vinden en screenen van de huurders tot het klussen en onderhouden van de woning. Men mag niets zelf doen. Zodra de belastingdienst erachter komt dat je zelf bezig bent in de woning kun je het vergeten. De huurinkomsten worden in box 1 belast en het verhuren van je woning in Amsterdam wordt een stuk minder lucratief. 

Om die reden kies je voor vastgoedbeheer. Je hoeft zelf niets te doen, de huurinkomsten worden minder zwaar belast en je betaalt slechts 1,2% belasting over de nettowaarde van de woning. De vastgoedbeheerder regelt letterlijk alles. Het vinden en screenen van huurders, het inschakelen van professionals om reparaties uit te voeren, de administratie en alles wat daartussenin valt. Geen omkijken naar de woning en huurders, alleen genieten en minder belasting betalen. Dat klinkt aantrekkelijk, toch?

Waarom voor vastgoedbeheer kiezen?

Waarom Immen Vastgoed?

De bovenstaande voordelen doorgenomen? En wil je daar zelf van profiteren? Dan moet je contact opnemen met Immen Vastgoed.

Wanneer je onze experts inschakelt, nemen we alles uit handen. We worden je partner voor alles wat met vastgoed te maken heeft. Door jarenlange aanwezigheid kennen onze professionals alle ins en outs van de vastgoedmarkt. Met twee kantoren zijn we voor klanten in de Randstad altijd dichtbij. 

Immen Vastgoed heeft zich gespecialiseerd in verschillende onderdelen van de vastgoedmarkt. We beheren de vastgoedportefeuille van tientallen vastgoedbeleggers in de Randstad en daarbuiten. Daarnaast bemiddelen we. We kunnen je bijstaan tijdens het aankopen, verkopen en vanzelfsprekend het verhuren van je woning. Bij alle diensten gaan we voor de langdurige samenwerking waarbij jouw wensen en behoeften centraal staan. Iedere vastgoedeigenaar heeft zijn of haar eigen wensen en behoeften, daar hechten we waarde aan. 

Een partner die voor zekerheid zorgt. Dat wil je.

Veelgestelde vragen

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er verschillende redenen om het beheer van vastgoed uit te besteden. Allereerst het belastingvoordeel. Door het complete beheer van je vastgoedobjecten uit te besteden, worden de inkomsten minder zwaar belast. In vrijwel alle gevallen levert dat meer op dan het laten beheren van je vastgoedobjecten kost. Daarnaast heb je er zelf geen omkijken meer naar. Geschillen met huurders worden opgelost, het inschakelen van professionals wordt verzorgd, de administratie regelen wij voor je. Wel de lusten, niet de lasten.

Het beheren van een vastgoedobject is maatwerk. De tarieven voor volledige ontzorging zijn daarom altijd op aanvraag. Voor portefeuilles vanaf vijf panden wordt er met speciale tarieven gewerkt. Neem contact met ons op voor een inschatting van de kosten.

Jarenlange ervaring wordt door ons gecombineerd met persoonlijk contact, korte communicatielijnen en een groot netwerk. We zijn dé partner als het aankomt op het beheren, aankopen of verkopen van vastgoedobjecten.

Voor het beantwoorden van al je vragen kan je direct contact met ons opnemen. Bel naar 035 – 20 63 037 of mail naar info@immenvastgoed.nl.

Je woning in Amsterdam verhuren? Plan een gesprek in!

Een woning verhuren in Amsterdam is eenvoudiger dan je denkt! Plan een gesprek in met een van onze adviseurs en ontdek de mogelijkheden. We delen de mogelijkheden, voordelen en beantwoorden al je vragen!

Plan een oriëntatiegesprek in