Eigen huis verhuren

Wilt u graag uw eigen huis verhuren? Dat kan! Wellicht weet u al het een en ander over hoe u dit moet aanpakken of heeft u nog geen idee. Wij vertellen u graag meer over het tijdelijk en permanent verhuren van uw woning. 

Het is dus mogelijk om uw eigen huis tijdelijk of permanent te verhuren. Hier komt best wat bij kijken, het is belangrijk dat u op de hoogte bent van de regels en voorwaarden die gelden bij het verhuren van een woning. 

Bij het verhuren van vastgoed komt er dus veel op u af. Hier zetten we alvast wat belangrijke informatie voor u op een rijtje. Zo mag u bijvoorbeeld een huis met hypotheek niet zomaar verhuren zonder toestemming van de hypotheekverstrekker. Ook komen er veel regels en voorwaarden kijken bij het verhuren van je huis voor de lange termijn.

Laat dit u niet tegenhouden, het is zeker mogelijk om uw woning te verhuren wanneer u op de hoogte bent van alle regels en met de juiste aanpak. 

Eigen huis verhuren met hypotheek

Wellicht zit u een tijd in het buitenland of bezit u meerdere huizen, er zijn verschillende redenen waarom u uw huis zou willen verhuren. Het verhuren van een woning kan zeer winstgevend zijn. 

Wanneer u een of meerdere huizen bezit is zit er meestal nog een hypotheek op het huis. Als er nog een hypotheek op uw woning zit moet u toestemming hebben van de hypotheekverstrekker om het huis te verhuren. Dit kan een belemmering zijn bij het verhuren van uw woning. 

Het is verstandig dit eerst met uw hypotheekverstrekker te bespreken, voordat u verdere plannen maakt om uw huis te verhuren.

Houd er rekening mee dat wanneer u de woning verhuurt de hypotheekrente niet meer aftrekbaar is. 

Eigen huis verhuren korter dan 5 jaar

Wilt u uw koopwoning verhuren voor korter dan 5 jaar? Dan wordt dit gezien als tijdelijke verhuur. Dit kan bijvoorbeeld omdat uw huis te koop staat voor langere tijd, dan kunt u op basis van de leegstandwet de woning verhuren. 

Officieel is dit dus tijdelijke verhuur, voor de belasting val u hiermee onder box 1. 

Leegstandwet

Wanneer uw huis leeg staat is de leegstandwet van toepassing. Het kan zijn dat uw huis leeg staat omdat het bijvoorbeeld in de verkoop staat. Er zijn andere situaties waar je gebruik kunt maken van de leegstandwet. Woningen die tijdelijk verhuurd kunnen worden met deze wet zijn woonruimtes die gesloopt of gerenoveerd worden, een te koop staande huur of koopwoning of een woonruimte met specifieke constructie of inrichting. 

Let op, bij al deze woning situaties er zijn andere regels van toepassing. Een eigen huis verhuren kan dus zorgen voor veel werk om alle regels en voorwaarden uit te zoeken. Dit kan je voorkomen door een verhuurmakelaar in te schakelen. Deze is al op de hoogte van alle regels en kan zijn of haar kennis en ervaring gebruiken om u verder te helpen.

Gezien de huidige markt, is de kans klein dat uw huis voor langere tijd leeg staat vanwege verkoop. Het komt niet vaak voor dat een huis niet verkocht kan worden of dat dit een langere tijd duurt. 

Het aanvragen van de leegstandwet vergunning kan wanneer de woning voldoet aan de eisen die gesteld worden aan de desbetreffende situatie. Het aanvragen van de vergunning gaat via de gemeente. 

Er zijn kosten verbonden aan het aanvragen van de vergunning, deze verschillen per gemeente. Het is dus van belang om goed op de hoogte te zijn welke situatie van toepassing is op uw woning en hoe dit gaat bij uw gemeente. 

Verhuren via de leegstandwet is een stuk flexibeler dan het verhuren van uw woning voor een langere tijd. 

U kunt maximaal 2 jaar lang uw woning verhuren, deze termijn kan echter wel 3 maal verlengd worden met 1 jaar. De minimale tijd dat u uw huis moet verhuren is een half jaar. 

Het is uiteraard belangrijk om hier rekening mee te houden wanneer u de keuze maakt welke vorm van verhuren het beste bij u past. 

Eigen huis verhuren voor langer dan 5 jaar

Als u langer dan 5 jaar uw huis gaat verhuren valt dit volgens de wet onder permanente verhuur. In dit geval belandt u in box 3 en betaalt u 30% belasting over het rendement van uw vermogen. 

Dit is vooral aan te raden als u er zeker van bent dat u uw huis voor langere tijd wilt verhuren. In de meest ideale situatie vindt u dan ook een geschikte huurder die voor langer dan 5 jaar de intentie heeft om uw woning te huren. 

Over het algemeen is het aantrekkelijk om een woning te verhuren aan expats, echter is het vaak het geval dat deze voor kortere tijd een contract hebben bij een werkgever. 

Zoekt u een manier om de juiste huurder te vinden tegen het juiste huurbedrag? Dan is het verstandig om een verhuurmakelaar in te schakelen. 

Een tweede huis verhuren

Het is mogelijk dat u uw tweede huis wilt verhuren. Dit is mogelijk, u mag namelijk zoveel huizen verhuren als u maar zou willen. Echter, komen er bij het verhuren van een tweede huis ook weer veel wetten en regels bij kijken. 

Een eigen huis verhuren brengt verplichtingen met zich mee. Denk hier aan administratieve en financiële werkzaamheden. Het is mogelijk dat de belastingdienst dit ziet als werk en dus de inkomsten uit de huur ziet als inkomsten uit werk. De inkomsten kunnen dan in box 1 vallen in plaats van in box 3. Hier wordt dan belasting over de huurinkomsten geheven. 

Hoe vindt u geschikte huurders?

Het vinden van de juiste huurders voor uw huis kan een uitdagende opgave zijn. U wilt voorkomen dat u met huurders komt te zitten die onbetrouwbaar zijn. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat u iedere maand de huur betaalt krijgt en dat er geen schade wordt aangericht aan uw huis of inboedel. 

Wij zorgen ervoor dat u de juiste huurder vindt voor uw woning en de juiste huurprijs ontvangt. Door onze verschillende pakketten helpen wij u op de manier die u prettig vindt en het beste bij u past. 

Stel vooraf eisen aan de huurders, als u dit doet voordat u op zoek gaat heeft u een beter beeld van wat u wilt en verwacht. 

Kijk voordat u met potentiële huurders afspreekt eerst of hij of zij voldoet aan de door u vooropgestelde gestelde eisen. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld van tevoren eerst een telefoongesprek in te plannen met uw potentiële huurders. Zo krijgt u toch een beter beeld van de ander. 

Heeft u een beeld van uw ideale huurder? Richt u dan op deze doelgroep, ben u bijvoorbeeld op zoek naar een gezin met jonge kinderen? Beschrijf dan dat er een basisschool dicht in de buurt is met leuke speeltuinen in de omgeving. 

Door u te richten op de juiste doelgroep zorgt u ervoor dat u de mensen aantrekt waar u naar op zoek bent. 

Een eigen huis verhuren begint pas echt als u de geschikte huurders heeft gevonden voor uw woning. 

Woning verkopen tijdens het verhuren

Het is mogelijk dat u uw huis wilt verkopen terwijl u het verhuurt aan uw huurders. Dat is mogelijk, de wet zegt namelijk dat koop geen huur breekt. De wet verbiedt echter wel het eenzijdig opzeggen van de huurovereenkomst. Dit om de huurder te beschermen. 

Het is dus niet mogelijk om de huur op te zeggen omdat u de woning gaat verkopen. 

Wilt u uw verhuurde woning verkopen terwijl er nog een hypotheek op zit? Kijk dan na in de hypotheekakte wat uw opties zijn. Het is mogelijk dat u eerst toestemming moet vragen aan de hypotheekverstrekker om uw woning in de verkoop te zetten. 

Hulp bij eigen huis verhuren

Zoals u nu weet komt er een hoop kijken bij het verhuren van een woning. Om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen helpen wij u graag hierbij, wij bieden verschillende pakketten aan zodat er altijd een geschikte oplossing voor u tussen zit. 

Zo kunt u zelf verhuren. Wanneer u kiest voor het zelf verhuren pakket heeft u in 3 stappen binnen een paar uur duizenden potentiële huurkandidaten bereikt. 

Als u ervoor kiest om het volledige verhuurproces uit handen te geven, nemen wij alles van u over. Van de publicatie tot aan de oplevering van uw woning. Zo heeft u geen stress tijdens het volledige verhuurproces en regelen wij dat u de juiste huurders vindt voor uw woning. 

Elke vastgoedeigenaar heeft zijn of haar eigen behoeften bij het verhuren van een woning. Dat is waarom wij veel waarde hechte aan een persoonlijke en flexibele aanpak. Zo kunnen wij u het beste helpen bij het verhuren van uw eigen huis. 

Klaar om uw huis te verhuren of bent u op zoek naar meer informatie over onze diensten, dan kunt u hier meer lezen (link naar meer informatie op website). Het is ook mogelijk om een oriëntatiegesprek in te plannen.

Veelgestelde vragen

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er verschillende redenen om je huis te verhuren. Allereerst het rendement. Je huis verhuren levert je jaarlijks meer rendement op dan de rente die je over je spaargeld krijgt.  Daarnaast verbetert je cashflow, waardoor je maandelijks meer te besteden hebt. Je huis verhuren is dus hartstikke lucratief!

Je huis verhuren is makkelijker gezegd dan gedaan. Tenzij je de hulp van experts inschakelt. Als jij je vastgoed laat beheren door ons, nemen wij alles voor je uit handen. Van het onderhoud van jouw huis tot het contacteren  van huurders, wij regelen alles. Hierdoor worden de huurinkomsten van jouw woning gezien als passief, waardoor je huurinkomsten in box 3 worden belast. En dit is financieel een stuk interessanter voor jou als verhuurder!

Bij Immen Vastgoed combineren wij jarenlange ervaring met persoonlijk contact, korte communicatielijnen en een groot netwerk. We zijn dé partner als het aankomt op het beheren, aankopen of verkopen van vastgoedobjecten.

Voor het beantwoorden van al je vragen kan je direct contact met ons opnemen. Bel naar 035 – 20 63 037 of mail naar info@immenvastgoed.nl.

Je huis verhuren? Plan een gesprek in!

Je huis verhuren is eenvoudiger dan je denkt! Plan een gesprek in met een van onze adviseurs en ontdek de mogelijkheden. We delen de mogelijkheden, voordelen en beantwoorden al je vragen!

Plan een oriëntatiegesprek in